2010. október 12., kedd

Csokoládés püspökkenyér marcipános töltelékkel



Átköltöztem az e-oldalamról ide. És úgy döntöttem, hogy ezentúl nem (csak) recepteket
közlök, hanem inkább blogolok. Megosztom a gasztronómiai élményeimet.
Amióta megjelent a standokon veszem Stahl Judit újságjait, az idén őszit még végig se lapoztam rendesen, mikor már egy receptet ki is próbáltam belőle. Nem ezt, ezt másodszorra csináltam meg tegnap. Az első a svéd túrós süti volt, majd azt is felrakom később, de ez a hihetetlenül fincsi csokis-marcipános csoda levett a lábamról azonnal.
Stahl Judit azt írja bevezetőben a recepthez: sűrű, tömégy, a brownies-hoz hasonló csokoládékenyér, amelyben krémes, marcipános töltelék bújik meg. Viszont első ránézésre nem túl szép, mert miután kihűl a teteje behorpad. De sebaj, ne törődjünk vele, mindez fikarcnyit sem von le a csodás ízéből.
Nos, kb ugyanezt tudtam volna írni róla én is, ezért másoltam be az eredetit, mielőtt plagizálnék.
Az elkészítése nem túl bonyolult, kb a muffinéhoz hasonló -ezt egyébként írja is az újság, hogy muffinnak elkészítve is remek, lehet ki is fogom próbálni legközelebb - de kicsit időigényes. Nem maga az elkészítés, hanem a hosszú ideig tartó sütés, meg az egy napos pihenő, amit hagyni kell neki. De megéri. Csak nehéz kibírni, megállni, hogy az ember lánya ne essen neki azonnal, ahogy kiveszi a sütőből, mert olyan csábító az illat. Mondjuk én már a nyers tésztájába is belenyalogattam, mert az is nagyon finom.

És akkor a recept:

20 dkg étcsoki
125 ml tej
20 dkg finomliszt
negyed kávéskanál sütőpor
1 nagy csipet só
125 gramm puha vaj
18 dkg cukor
2 tojás
10 dkg natur joghurt

marcipános töltelékhez:
15 dkg fehér marcipán
6 dkg puha vaj
5 dkg cukor
1 kávéskanál mandula aroma
1 tojás
1 csapott evőkanál finomliszt

vaj a forma kikenéséhez

Először a tölteléket kell megcsinálni, a marcipánt a reszelő nagy lyukán le kell reszelni, hozzáadni a puha vajat, cukrot, mandula aromát, tojást és lisztet, majd az egészet robotgéppel összedolgozzuk.

A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, olvasztott vajjal kikenünk egy püspökkenyér formát (hasáb alakút) - na itt még írja, hogy sütőpapírt vágjunk az oldalába, meg az aljába, ezt én kihagytam, enélkül is kijött a formából - nekem üveg sütőformám van.

A csokit a tejjel gőz felett felolvasztjuk, aztán kihűtjük. A lisztet, a sütőport és a sót egy külön tálban összevegyítjük.

A puha vajat a cukorral kikeverjük kb 2 perc alatt géppel, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, végül pedig a kihűlt tejes-olvasztott csokit is.

A tészta háromnegyedét a belesimítjuk a formába, a közepébe kis vájatot készítünk mondjuk egy kanállal, és oda kanalazzuk hosszú csíkban a marcipános tölteléket, majd a maradék tésztát a tetejére simítjuk.

A püspökkenyeret 70 perc alatt megsütjük, de 50 perc elteltével alufóliával betakarjuk és úgy sütjük tovább. Rácsra téve kihűtjük a formában hagyva, majd az egészet betekerjük folpakba (formával együtt) és egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap éles késsel szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése