2011. április 15., péntek

Lángos (ahogy anyukámtól tanultam)


Sajnos imádom ezt a borzasztóan egészségtelen és hízlaló ételt. :) És sajnos a gyerekeim is. Ráadásul Anyukámnak volt egy tuti receptje, ami azért jó, mert nemcsak isteni és habkönnyű, ízletes lángosokat lehetett belőle készíteni, hanem hosszú távon is megoldást jelentett a lángos fogyasztásra. Ugyanis nem feltétlenül kell azonnal megsütni kelés után, hanem egy kiolajozott nylon zacskóban hetekig eláll a hűtőben, és bármikor ki lehet belőle venni akár egy lángosnyit is, és megsütni, ha megkívánjuk a lángost, nem kell várni a kelési időre, csak kiveszem, sütöm és kész.


Hozzávalók:


Fél kg liszt

3 dkg élesztő

1+2 dl tej

1 teáskanál cukor

1 tejföl

1 tojás

1 csapott evőkanál só

1 liter olaj


Elkészítés:

Az élesztőt megfuttatjuk a fellangyosított cukorral elkevert 1 dl tejjel. Közben a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, majd a felhabosított élesztőt, a maradék 2 dl tejet (ez a liszt minőségétől függően lehet több vagy kevesebb, amennyit az felvesz, hogy jó nyúlós tészta maradjon). Ezután megdagasztjuk (drága jó anyukám kézzel csinálta, de én lustán a robotgép dagasztós karjával) míg hólyagos nem lesz a tészta. Ezután meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, a duplája mennyiségre.


Ezután jön a lényeg, vagy megsütjük azonnal, vagy arra is van lehetőség, hogy csak az egy részét sütjük meg, vagy egyáltalán nem sütjük meg. A lényeg, hogy azt a mennyiségű tésztát, amit nem sütünk meg kb fél dl olajjal kiolajozott nylon zacskóba tesszük, és berakjuk a hűtőbe. Legalább egy hétig el van ott, de lehet kettőig is. Mondjuk nekem addig soha nem szokott kitartani, meg a tojás miatt nem is szívesen tartogatnám olyan sokáig.


Amit megsütünk, ahhoz kb egy liter (jó bőséges) olajat felforrósítunk, fontos hogy olyan forró legyen az olaj, hogy ha egy kis próba tésztát belepöttyentünk az azonnal kezdjen buborékozódni körülötte. Ha így van, akkor már lehet is vizes kézzel egy lángosnyi mennyiséget kiszakítani a tésztából és belerakni a forró olajba, miután lángos formájúvá alakítottuk.


Papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla fogyasztás előtt, bár nem annyira szívja meg magát ez a tészta, ha kellő hőjű olajba tesszük.

Lehet tejföllel, sajttal, fokhagymával, ketchuppal, bármivel fogyasztani. Ki mivel szereti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése