2011. február 16., szerda

Gesztenyepüré torta


Imádom a gesztenyepürét, télen-nyáron mindig. Februárban nálunk egymást követik a névnapok, meg a Valentin nap. Kislányom kezdi február 9.-én az ünneplést, és ilyenkor az oviban is megünneplik őt, erre az alkalomra gondoltam csinálok egy kis sütit, amivel megvendégeli a többieket, mivel gesztenyepüré mindig van a fagyasztóban, megnéztem még milyen alapanyagok állnak rendelkezésre a hűtőben, és kreáltam egy saját tortát.
A formát Valentin nap alkalmából vásároltam, hogy majd a kedvesemet meglepem egy szív alakú tortával. Na persze a kisfiam azonnal követelte, hogy ő is ilyen tortát kér, és akkor már Valentin napra is elkészítettem a páromnak, mert a kisfiaméból egy morzsa sem maradt, úgy befalta a család.
Az elkészítése nagyon egyszerű és nem annyira alapanyag igényes. Egy húzósabb tétel van benne - amit úgy általában az ember nem tart a hűtőjében, ezzel külön kell készülni - a mascarpone.
Hozzávalók:
Piskótához:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
Gesztenyepüréhez:
1 csomag fagyasztott gesztenyepüré (250 gramm)
1 evőkanál rum aroma
1 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
Krémhez:
1 doboz mascarpone (250 gramm)
1 pohár habtejszín (2 dl)
1 pohár natur joghurt (2dl)
1 Dr Oetker instant zselatinfix
3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojások fehérjét és sárgáját külön választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral keverjük habosra robotgéppel. A felvert sárgájához hozzákeverjük a lisztet, majd az egészbe beleforgatjuk a tojásfehérje habot óvatosan, és a formába öntjük egyenletesen. (Én szívalakú szilikon formában sütöttem, de lehet bármilyen formában sütni, ha szilikonos akkor nem kell kikenni, mert ki lehet simán borítani a formából a kész piskótát, de ha tepsiben sütjük, akkor kivajazzuk és lisztezzük.)
170 C-on, légkeveréses módban sütjük kb 10 percig, utána tűpróbával ellenőrizzük a piskótát. Ha megsült, akkor egy deszkára borítva hagyjuk kihűlni.
A kiolvasztott gesztenyepürét a puha vajjal és a rumaromával jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot is és azzal is jól összekeverjük.
Szobahőmérsékleten félretesszük, hogy jól kenhető legyen.
A tejszínt habverővel keményre verjük. A mascarponét a joghurttal összekeverjük majd hozzákeverjük az instant zselatint és kb egy percig keverjük. Ezután hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad benne. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
Összeállítás: A piskótát félbevágjuk és az alsó rész tetejét megkenjük a gesztenyepüré 2/3-ával, majd rákanalazzuk a mascarpone krém felét is. Ráborítjuk a tetejét, majd az egészet bekenjük a maradék masparpone-s krémmel. Végül a tetejére rányomjuk krumplinyomóval a maradék gesztenyepürét.
Lehet a tetejére meggybefőtteket szórni díszítésnek, és egyébként finom is rajta, lehet legközelebb a belsejébe is szórok. :)
Érdemes néhány órát hűtőben tárolni fogyasztás előtt, hogy a krém kicsit megkeményedjen rajta, aki kibírja akár egy éjszakát is pihentetheti. Nálunk ez nem sikerült, de 3-4 óra után már teljesen fogyasztható volt

1 megjegyzés: