2010. december 30., csütörtök

Karácsonyi sütik


Megfogadtam, hogy idén karácsonykor be se teszem a lábam a konyhába, és pihenni fogunk, együtt leszünk kis családommal. De persze, hogy nem bírtam megállni, hogy ne süssek azért pár sütit. A klasszikusokon kívül (zserbó, beigli) gondoltam kerüljön az asztalra valami újdonság is, és ha karácsony akkor elvileg ugye mákos guba, de mégse mákos guba, hanem akkor valami más mákos. Már ezer éve kinéztem egy máktorta receptet egy tv-s főzőműsor oldaláról, de még nem volt rá alkalom, hogy nekiálljak, hát most volt... A végeredmény egy tökéletes süti, finom és könnyű, nincs benne liszt! Igaz a recepten kicsit módosítgattam itt-ott (szokásomhoz híven), de eltaláltam az ízt így is. :)
Akkor először írom a mákos torta receptjét:
Mandulás Mákia torta
Hozzávalók:
15 dkg őrölt mák
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
8 tojás fehérje
2 zacskó vaníliás cukor
fél csomag pirított szeletelt mandula
5-6 evőkanál házi almalekvár (itt lehet variálni az ízekkel, ki milyet rak bele)
Csokimáz:
1 db 80%-os étcsoki (100 grammos)
5 dkg vaj
Elkészítés:
A margarint jól elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a 6 tojás sárgáját, a mákot és a vaníliás cukrot, majd legvégén óvatosan, és részletekben hozzáadjuk a 8 tojás kemény habbá felvert fehérjéjét.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, beszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a masszát, és 180C-on 35 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük átsült-e a közepe, légkeveréses üzemmódban tutira átsül addigra, légkeverés nélkül lehet 10 perccel több, de a tetejét lehet le kell takarni alufóliával, hogy ne barnuljon nagyon meg hosszabb sütésnél.)
Gőz felett (nagy lábosba víz, rajta kis keverőtál) felolvasztjuk a csokit a vajjal, míg egyneművé nem válik.
A kihűlt tortáról lecsatoljuk az oldalát a formának, majd félbevágjuk. Jól megkenjük a közepét 3 kanál lekvárral, és megszórjuk az előzőleg serpenyőben megpirított mandulaforgácsok felével. Rárakjuk a tetejét, majd azt is bekenjük kb két evőkanál lekvárral. Ezután óvatosan rácsorgatjuk a csokit és egyenletesen elkenjük rajta, majd megszórjuk a maradék pirított mandulával.
Ha megszilárdul a csokimáz gyakorlatilag fogyasztható és nagyon finom.
És most a klasszikusok:
Zserbó
Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
1 kockacukor
Töltelék:
15 dkg darált dió
12 dkg cukor
20 dkg házi baracklekvár (aztán persze biztos lehet boltival is csinálni, de én mindig főzök sajátot, és azzal készítem)
Máz:
1 tábla 80%-os étcsoki
5 dkg vaj
Elkészítés:
A tejet a kockacukorral meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Ez annyi, hogy belemorzsoljuk az élesztőt a langyos cukros tejbe, és hagyjuk egy két percet, magától felhabosodik.
Közben elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, az élesztős keveréket, a cukrot, a sütőport és jól eldolgozzuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.
Az első lapot kinyújtuk egy 25*35-ös méretű sütőlap vagy tepsi méretére - jó vékonyra kell nyújtani, szinte átlátszóra, mert ez még kelni fog, és így lesz szép vékony a tészta.
Megkenjük a lekvár negyedével, megszórjuk a darált dió és cukor negyedével, amiket előzőleg összekevertünk.
Ezután jön a következő lap, majd lekvár és dió megint.... és így tovább, míg a legtetején nem lesz a negyedik lap.
Egy órát hagyjuk pihenni, mielőtt a 175C-ra előmelegített sütőbe tolnánk, ahol addig sütjük, míg a teteje meg nem barnul szépen. Ezután tűpróba, és kivesszük. Mielőtt a sütőbe toljuk érdemes a tetejét villával megszúrkálni, hogy ne hólyagosodjon fel a felső lap.
Ha kihűlt rá lehet kenni a csokimázt, amit hagyni kell megszilárdulni rajta, és már lehet is tepsiből szeletelni, a tepsi szélétől kb 1,5 cm-re érdemes körbevágni.
(A sütiszélekből én kókuszgolyót szoktam gyúrni, ami szintén nagyon finom szokott lenni, csak kis vajat és lekvárt kell hozzá adni)
Beigli
(Nálunk idén marcipános-szilvalekváros)
Hozzávalók:
Fél kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
pici só
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk (lásd zserbó). A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojások, amiket előtte jól felverünk, illetve a porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk és két órán át deszkán letakarva pihentetjük.
Majd két nagyobb cipót formázunk belőle. Kinyújtuk téglalap alakúra és kb fél cm vastagságúra, majd rákenjük a tölteléket, úgy hogy a széleinél kb két cm-t hagyjunk üresen. Összecsavarjuk, hogy a csavarás vége alul legyen, és sütőlemezre helyezzük. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és még egy órán át langyos helyen kelesztjük.
Ha azt szeretnénk, hogy márványos legyen a színe, akkor ezután még érdemes fél órára hideg helyre tenni, de előtte bekenni egy kis tojásfehérjével az egészet.
Mielőtt sütőbe tesszük, az oldalait szúrkáljuk meg villával, hogy ne repedjen ki a sütés alatt.
180 C-on, kb 25-30 percig sütjük, a sütő ajtaját közben nem szabad nyitogatni.
Nagyon kényes, nagyon macerás süti, csak az álljon neki, akinek van hozzá türelme. :)
A töltelék idén nálunk:
Sűrű szilvalekvárral kentem meg a tésztát, majd marcipánnal (lásd csokis-marcipános püspökkenyér marcipános tölteléke). Nagyon finom így! Érdemes kipróbálni a hagyományos ízek helyett.
Illetve a másik kedvenc a gesztenyés-meggyes beigli, ennél kiolvasztott gesztenyemasszát kell kikeverni egy kis vajjal, és belekeverni a kimagozott meggyet, vagy meggybefőttet. Ezzel is isteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése