Könnyű kis ebéd - gyakorlatilag bármilyen halfiléből elkészíthető, én legutóbb lepényhalfiléből csináltam, de már pangasiusból, afrikai harcsából is csináltam.
A rétes pedig önmagában is megállja a helyét, nemcsak köretként, de köretnek is nagyon jó.
Hozzávalók:
500 gr halfilé (ha fagyasztott, akkor kiolvasztva)
3 gerezd fokhagyma
tengeri só
10 dkg liszt
1 tojás
1 dl tej
szódavíz
2 dl olivaolaj
Elkészítés:
A halfilét besózzuk, a fokhagymát összepréseljük fokhagyma nyomóval, és jól bekenjük vele a halszeleteket minden oldalról. Ráöntünk kb egy dl olivaolajat. Ezután az egészet hagyjuk pihenni egy órát, hogy jól magába szívja a fokhagyma ízét.
Közben a lisztet összekeverjük a tojással és a tejjel, majd annyi szódavízzel engedjük fel, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk.
A maradék 1 dl olivaolajat serpenyőben felhevítjük, a fokhagymás halfiléket a palacsintatésztába mártjuk, és szép aranybarnára sütjük mindkét oldalukat az olivaolajban.
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
A réteshez:
Hozzávalók:
1 csomag 6 lapos réteslap
1 kg krumpli
250 gr ricotta
1 csokor snidling
3 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl
fél dl tejszín
1 tojás
1 marék tengeri só
10 dkg vaj
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, ezután megpucoljuk, és összetörjük. Hozzákeverjük a ricottát, a tejföl felét, a tejszín, a tojást, sóval és a snidlinggel, valamint a fokhagymapréssel összetört fokhagymával ízesítjük. Végül belekeverünk 5 dkg vajat.
Egy konyharuhát kiterítünk, és ráterítjük a réteslap felét (3 lapot), a maradék 5 dkg vajat megolvasztjuk, bekenjük vele a réteslapot egy szilikonos ecset segítségével. Ezután rácsepetetünk egy kevés tejfölt ( a maradék fél doboz felét). A közepén egy csíkban rásimítjuk a krumplis massza felét, majd a konyharuha segítségével az egészet felcsavarjuk. Sütőlapra tesszük, és bekenjük vajjal a tetejét is alaposan. Majd a réteslap másik felével ugyanezt tesszük. Konyharuhára terít, vajaz, töltelék középre, felteker, sütőlapra rak, tetejét vajaz.
180c-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb 20 percig sütjük, míg a teteje szép barna nem lesz.
Érdemes még mellé kis friss salátát tálalni joghurtos öntettel, mert úgy kerek az egész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése